” Gotujemy dziś zapasy, na zimowe długie czasy.
Już w piwnicy są ziemniaki i kapusta i buraki.
Już w spiżarce sześć słoików, słodkich jabłek też bez liku(…)”
E. Szelburg – Zarębina
Nasze dzielne Nutki najpierw odwiedziły pobliski sad, a następnie z zebranych jabłek przygotowały zdrowy kompot. Podczas zajęć dzieci rozmawiały o tym, jak ludzie przygotowują się do zimy, co to znaczy robić zapasy na zimę, jakie przetwory można robić z warzyw, a jakie z owoców. Poznały pojęcia: spiżarnia, zapasy oraz pasteryzacja. Następnie dzieci zamieniły się w prawdziwych kucharzy. Umyły ręce i przypomniały sobie o zasadach bezpiecznego posługiwania się ostrymi narzędziami w kuchni. Nutki dzielnie kroiły zebrane jabłka, a następnie napełniły nimi przygotowane słoiki. Na koniec przedszkolaki wsypały do słoików cukier i nalały wody. Przygotowane słoiki zanieśliśmy do kuchni w celu ugotowania przetworów. Gotowe słoiki stoją w naszym kąciku przyrody i czekają na degustację zimą.