W poniedziałek 17 października Jeżyki obchodziły Dzień chleba. Poznały etapy powstawania chleba zaczynając od najmniejszego ziarenka zasianego przez rolnika, poprzez żniwa, wytworzenia mąki, aż po wypiek, sprzedaż chleba i ostatecznie jego obecność na naszych stołach. Wykorzystaliśmy do tego barwne ilustracje oraz teatr cieni z użyciem mąki. Każdy mógł samodzielnie spróbować stworzyć do niego obraz/ilustrację, a przy okazji poczuć strukturę mąki.

Mogliśmy zobaczyć, dotknąć i powąchać niektórych z ziaren zbóż wykorzystywanych do wyrobu pieczywa. Dzieci dowiedziały się także z jakich mąk wypiekane są poszczególne rodzaje pieczywa. Prócz tego dzieci kosztowały różnego rodzaju pieczyw: chleba żytniego, grahamki, bułki pszennej, chleba wieloziarnistego. Dzięki uprzejmości piekarni Kampa zwiedziliśmy piekarnię. Pani Danusia przyjęła nas bardzo serdecznie. Poznaliśmy asortyment, zobaczyliśmy jak działa krajalnica do chleba oraz dostaliśmy w prezencie świeżo wypieczone ciasteczka.

 

Kategorie: 2022/2023

Przejdź do treści Przejdź do menu