W dniach 12.-13.10.2016 w ramach tematyki realizowanej w tym tygodniu,  przedszkolaki z grupy IV poznawały przetwory owocowe, przepis na kompot oraz skarby kryjące się w spiżarni. Każdy przyniósł do przedszkola owoce i warzywa.

             Następnie dzieci wspólnie przygotowały jabłka, by móc zrobić z nich kompot. Owoce zostały dokładnie umyte, obrane i pokrojone przez dzieci na małe kawałki. Potem dzieci włożyły gotowe jabłka do słoika, który dodatkowo został zalany wodą i zagotowany przez dorosłych pomocników w kuchni.

Reszta jabłek została pokrojona w cienkie plasterki i częściowo nawleczona przez dzieci na nitkę, by mogła się swobodnie suszyć, zaś drugą część dzieci umieściły w specjalnej suszarce do owoców.

Tak oto grupa IV przygotowała zdrowe jesienne przetwory do swojej spiżarni.

Galeria

Przejdź do treści Przejdź do menu