We wtorek 24 października grupa „Pszczółek”  postanowiła przygotować się do zimy
i w związku z tym cała grupa zabrała się za kiszenie kapusty.
Przy tej czynności dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę oraz zapoznać się z walorami zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta.

Dzieci dowiedziały się jak przygotować kapustę do kiszenia, a następnie zabrały się do pracy. Pod czujnym okiem pani szatkowały kapustę i tarły na tarce marchewkę. Podczas wykonywania tych czynności nie zapomniały oczywiście o zasadach higieny i bezpieczeństwa. Następnie wszystko razem wymieszały w dużej misce przesypując warzywa solą. Całą mieszaninę przekładały do słoja, nie zapominając o dokładnym jej ugnieceniu. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszczony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji.

Teraz pozostało tylko czekać kiedy będzie można ją ze smakiem zjeść, gdyż każdy przedszkolak wie, że kapusta kiszona to samo zdrowie.

Kategorie: 2023/2024

Przejdź do treści Przejdź do menu